SZARVASMARHA
Szarvasmarhák esetén kétféle megközelítés lehetséges: vizsgálhatunk egyedeket és állományokat.
Az állományok vizsgálata során képet kapunk egy-egy termelési csoport energetikai állapotáról, mikroelem ellátottságáról vagy akár teljes biokémiai státuszáról.
Állományvizsgálat esetén a telep szerkezetének megfelelő számú, általában 5 termelési csoport vizsgálata célszerű: szárazon állók, ellést után, kis-, közepes- és nagy termelésű állatok. Mindegyik csoport esetén 10-10 egyedből vegyünk mintát, melyeket elegyítve (vagy egyedileg a laboratóriumba küldve és kérve az elegyítést) kérjük a kiválasztott vizsgálatokat.
A módszer költséghatékony, hiszen 5 vizsgálat díjáért a teljes állományra vonatkoztatható, értékes információhoz jutnak a termelők.
Állományok vizsgálatára a következő profilokat ajánljuk:
- Szarvasmarha energetikai profil (Glükóz, fruktózamin, koleszterin, trigliceridek, ß-hidroxi-vajsav, szabad zsírsavak)
- Szarvasmarhaprofil (Karbamid, kreatinin, összfehérje, Na, K, klorid, Na/K arány, foszfát, összbilirubin, AP, AST (GOT), γ-GT, GLDH, epesavak, glükóz, fruktózamin, koleszterin, trigliceridek, CK, Ca, Mg, ß-hidroxi-vajsav, szabad zsírsavak)
- Nagy szarvasmarhaprofil (Karbamid, kreatinin, összfehérje, Na, K, klorid, Na/K arány, foszfát, összbilirubin, AP, AST (GOT), γ-GT, GLDH, epesavak, glükóz, fruktózamin, koleszterin, trigliceridek, CK, Ca, Mg, ß-hidroxi-vajsav, Cu, Zn, Se, ß-karotin)
- Profil S (Na, K, Ca, Mg, foszfát, klorid, Cu, Zn, Se)
- Termékenyülési zavar 1 (Karbamid, összfehérje, Na, K, foszfát, AST (GOT), Ca, Mg, klorid)
- Termékenyülési zavar 2 (Karbamid, összfehérje, Na, K, foszfát, AST (GOT), Ca, Mg, klorid, ß-karotin)
- Termékenyülési zavar 3 (Karbamid, összfehérje, Na, K, foszfát, AST (GOT), Ca, Mg, klorid, ß-karotin, E-vitamin, Se)
Teljeskörű bakteriológiai, parazitológiai szolgáltatásunk segítséget nyújt az állományok célzott kezeléséhez.
Egyedek vizsgálatára természetesen az összes fenti vizsgálat alkalmas, kiegészítve Elfekvő tehén profilunkkal (Karbamid, összfehérje, foszfát, AST (GOT), γ-GT, glükóz, koleszterin, CK, Ca, Mg, klorid).